Petita guia per comprar una càmera fotogràfica. Little guide to buy a camera.

Turistes fent-se fotos a la Porta de la Pau Celestial (Tiananmen). Tourists taking photos in Gate of Heavenly Peace (Tiananmen), Beijing, China. Turistas tomándose fotos en la Puerta de la Paz Celestial (Tiananmen), Beijing, China.

Turistes fent-se fotos a Tiananmen, Beijing, Xina. Tourists taking photos in Tiananmen, Beijing, China.

Molts em demaneu consell abans de triar una càmera fotogràfica i la meva resposta sempre es la mateixa. I és la mateixa no perquè existeixi una càmera ideal que només jo conec, sino perquè penso que la persona que es vol comprar una càmera necessita, abans de res, respondre a una sèrie de qüestions que ara exposaré.

Primer de tot necessites tenir unes nocions de fotografia mínimes, oi? Si no saps respondre a les preguntes del bloc 3 (veure més avall) i vols comprar-te una càmera la millor opció es fer un curs amb una càmera prestada que pugui treballar en manual (M). O bé comprar-te una càmera econòmica amb opció manual (M).

Una vegada tinguis les mínimes nocions de fotografia o puguis seure amb algú que en sàpiga al costat ja pots entrar en el procés d’anàlisi de les teves necessitats.

1- Quin serà el destí de les teves fotografies?

Veure-les a l’ordinador o a la televisió? Fer còpies en paper per compartir amb la família i amics? Fer còpies de qualitat d’una mida determinada per exposar? Fer treballs professionals que impliquin un determinat resultat final (tipus de suport, mida, destinatari, etc.)?

2- Quin tipus de fotografia faràs?

Fotografia de natura, paisatge, viatges, esports, arquitectura, fotoperiodisme, reportatge social?

3- Què li demanaràs a la teva càmera, tenint en compte les respostes anteriors?

 • volum i pes
 • número de megapíxels i qualitat (rang dinàmic, color, grau de detall, etc…)
 • característiques de les òptiques
 • enfocament manual i/o autofocus
 • velocitat mínima i màxima, B i T
 • visor (òptic, electrònic, visió del 100% o no, sense visor…)
 • velocitat i precissió de l’enfocament
 • ràfegues (número de fotografies per segon)
 • modus de medició de la llum
 • compensació de l’exposició
 • sistema de flaixos
 • ISO i soroll
 • protecció i resistència
 • neteja de la pols del sensor
 • durada de la bateria
 • pressupost
 • etc.

Com pots saber quina càmera acompleix els requisits que necessites? Avui en dia la informació a la xarxa és molt completa i hi ha pàgines on es poden buscar càmeres segons determinats criteris. Segurament una de les més completes i visitades és dpreview. A l’apartat “buying guide – camera feature search” pots introduir la majoria de característiques que li demanis a la càmera i et sortirà una llista de càmeres (o cap ni una…). De vegades cal ser una mica flexibles per tenir una llista de, posem per cas, 5 models. Això és important perquè és possible que només una o dues acompleixin tot el que demanes i potser n’hi ha alguna altra que s’apropa però que la qualitat de la imatge és superior i, en definitiva, potser et convé més.

I és que per avaluar la qualitat de les imatges no hi ha res millor que les proves que puguis fer tú mateix, a més de les anàlisi i comparatives que podem probar a dpreview i altres pàgines com dxomark, cameralabs o cnet. Ja m’imagino que me’n oblido alguna, si coneixes més pàgines amb guies de compra interessants o bons anàlisi amb la majoria de càmeres i objectius actuals i antics ho pots explicar en un comentari.

En definitiva, amb la llista de càmeres que més o menys acompleixin els teus requisits pots descartar alguna si els resultats de les anàlisi i les opinions de fotògrafs de confiança no et convencen. Però al final sempre serà definitiva la prova que puguis fer tú mateix amb un parell o tres de càmeres: des d’endur-te les targetes de memòria a la botiga per fer algunes fotos o, encara millor, aconseguir que algú te la deixi per fer una prova més a fons. Tot i que la comparació veient les fotografies a la pantalla de l’ordinador pot aportar molta informació, si el destí de les fotos és el paper no estarà de més que facis alguna còpia per veure els resultats. Però no es tracta només  d’avaluar la qualitat de la imatge treballant en les condicions que t’interessen, si no veure les sensacions amb la càmera a les mans, si et sents bé amb ella, si la pots agafar fermament i si pots manipular amb agilitat els comandaments.

Espero haver-te ajudat en la teva compra, si tens qualsevol suggerència no dubtis en deixar un comentari.

Anuncis

Etiquetes: , ,

2 Respostes to “Petita guia per comprar una càmera fotogràfica. Little guide to buy a camera.”

 1. olga Says:

  Hola.
  necessito quatre consells per optimitzar l´ús de la càmara compacte senzilla Nikon s3300 que m´han regalat ja que haig de fer fotos d´un casament.
  Gràcies
  olgacasahogar@hotmail.com

  • Valentí Zapater Says:

   Hola Olga, per això el millor seria que et donés unes classes particulars. Ho he fet altres vegades precissament per explicar el funcionament de les càmeres. Les compactes tenen més possibilitats del que un es pensa. T’he respòs també per email, per qualsevol cosa et pots posar en contacte amb mi a info@shan.cat. Salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: