Equador megadivers (I). Megadiverse Ecuador (I)

4 de les 11 ecoregions d'Equador. 4 from 11 ecoregions in Equador

4 de les 11 ecorregions d'Equador. 4 from 11 ecoregions in Equador

Arran del meu audiovisual Equador megadivers, de l’Amazònia a la costa, m’he plantejat fer una sèrie de posts resumint el que explico en aquesta projecció – conferència. Aquests posts també els aniré posant en castellà al meu bloc sobre Equador. Per altra banda si qualsevol entitat desitja que passi l’audiovisual ho faré amb molt de gust, per a més informació escriviu-me a info@shan.cat.

Equador és un dels 17 països megadiversos del món i el que compta amb més espècies per km2. El concepte de megadiversitat està basat en el nombre total d’espècies d’un país i el seu grau d’endemisme. La majoria d’aquest països són tropicals i tenen una gran extensió, fets que afavoreixen un gran nombre d’espècies: contra més gran és un país més probabilitat hi ha que tingui ambients diferents i més espècies. Però Equador, amb una extensió que és la meitat de la de la península Ibèrica, està en aquest grup de països megadiversos junt amb d’altres molt més grans com Brasil, Xina i Austràlia.

És tan gran la varietat d’ambients que es dóna en aquest petit territori que si mirem el número d’espècies per km2, Equador es situa al cap de la llista i molt per sobre dels altres països megadiversos.

La divisió geogràfica clàssica d’Equador, però, es fa en quatre zones: Amazònia, Serra, Costa i illes Galàpagos. Aquesta divisió, que és la que s’utilitza per promocionar el turisme, ja ens diu alguna cosa sobre la diversitat del país, però no és suficient. Seria més una divisió molt bàsica tenint en compte el relleu i la ubicació, com es pot intuir en aquest mapa de relleu:

Mapa de relleu d'Equador. Relief map of Ecuador

Mapa de relleu d'Equador. Relief map of Ecuador

Un mapa d’ecorregions ens apropa molt més a aquesta realitat, on destaca l’heterogeneïtat de la costa: boscos secs, manglars, prats inundats i els boscos plujosos tropicals. Aquests boscos, ben diferents dels amazònics, són una joia extraordinària per la seva biodiversitat i grau d’endemisme. Formen part de la ecorregió Chocó – Darien, una de les zones més plujoses del planeta.

El proper post sobre el tema serà Equador megadivers (II): l’Amazònia.

Anuncis

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: