Portada sobre Urdaibai a la revista Muntanya i retoc fotogràfic. Urdaibai in the Muntanya magazine cover and photo retouching

Portada de la revista Muntanya. Ovelles "latxes" pasturant a Muxika-Múgica, Euskadi. Muntanya magazine cover. "Latxa" sheeps grazing in Muxika-Múgica, Basque Country.

Portada de la revista Muntanya. Ovelles "latxes" pasturant a Muxika-Múgica, Euskadi. Muntanya magazine cover. "Latxa" sheeps grazing in Muxika-Múgica, Basque Country.

És la primera vegada que em passa. Quan em van proposar aquesta portada vam decidir de modificar la fotografia, d’alterar la realitat. No vaig dubtar gaire a fer-ho. La foto representa una de les realitats d’Urdaibai, les ovelles “latxes” pasturant. Res més. Però no representa la realitat del moment, que n’era una altra. Després em vaig oblidar.

En veure la maqueta van començar a sortir els fantasmes: em retiraran punts del carnet de fotògraf? Seré desterrat per sempre de la professió? Se’m menjaran viu els dimonis puristes?

Una cosa són els concursos amb unes regles més o menys clares. Una altra cosa és el fotoperiodisme i la fotografia documental. I altra la publicitat i la il·lustració.

Als concursos en els que hi participem hem de respectar les bases, si no millor no participar-hi, tot i que els límits sovint no estan clars i queden a criteri del jurat. Paco Elvira en parla al seu bloc.

En el cas del fotoperiodisme es narren fets, un instant, no s’hi val enganyar. Tot i així el punt de vista del fotògraf pot ser més esbiaixat que un retoc, així com els reenquadraments o la mateixa selecció d’imatges. No estem lliures de la subjectivitat, però la credibilitat dels mitjans i les fonts es basa en el bon treball i el criteri de fotògrafs i editors. Mª Rosa Vila en parla amb bon criteri al seu bloc.

En el cas d’un reportatge de la revista Muntanya es documenta una zona, una ruta. Els límits de l’edició no són tan clars. En aquest tipus de revistes, com a les de viatges, es busca sovint la postal, el paisatge idíl·lic. I jo soc el primer que el busco quan estic darrera la càmera, m’agrada la bellesa de la natura i m’atrau. Hi ha una visió més subjectiva encara per part de l’autor. On estan els límits? La fotografia de portada dóna una imatge del que és una part d’Urdaibai amb els seus elements característics: les ovelles, les pastures verdes, els turons, les boires matinals. Res que no sigui propi de la zona, no s’està enganyant ningú.

En el cas de la publicitat, tot s’hi val? Sí, menys enganyar sobre el producte i les seves característiques. Muntatges fotogràfics, dibuixos, etc. donen una imatge determinada, tant és si és real o no. El més important és no enganyar sobre el producte, i això no està directament relacionat amb el retoc i manipulació de les fotografies. Un cas relativament recent és el del sistema operatiu Snow Leopard, on es van esborrar taques de sang de la boca del felí. I què? No es tracta d’un concurs de fotografia de natura ni d’un reportatge sobre l’animal. Una altra cosa és que sigui bastant “cutre” presentar la mateixa foto amb sang i sense sang al mateix producte. Per altra banda el tema dels fons de pantalla amb fotografies del lleopard guanyadores del Wildlife Photographer of the year ja és més pelut, se’n parla a la mateixa entrada.

Com solucionar el tema? No és gens fàcil. A França ja es proposa advertir sobre la modificació de fotos de models, també recordo als llibres de fotografies d’Age Fotostock uns símbols on indicaven el grau de manipulació de les imatges, no sé si encara es fan servir. Seria qüestió d’estandarditzar sistemes com aquests en alguns àmbits de la fotografia.

Però tornem a la portada de la revista muntanya. Què he modificat de la fotografia? Vaig esborrar uns rossegons de pa que una dóna va llençar a les ovelles per que mengessin.

Exemple de fotografia amb o sense retoc. Ovelles "latxes" pasturant a Muxika-Múgica, Euskadi. Photography with or without photo retouching. "Latxa" sheeps grazing in Muxika-Múgica, Basque Country.

Exemple de fotografia amb o sense retoc. Ovelles "latxes" pasturant a Muxika-Múgica, Euskadi. Photography with or without photo retouching. "Latxa" sheeps grazing in Muxika-Múgica, Basque Country.

Anuncis

Etiquetes: , , , ,

2 Respostes to “Portada sobre Urdaibai a la revista Muntanya i retoc fotogràfic. Urdaibai in the Muntanya magazine cover and photo retouching”

  1. david Says:

    trampos fotograf infidel. i ara les pobres ovelles no tenen pa. pocavergonya!!!!

  2. frikosal Says:

    Bona reflexió. Es que cada cop més la realitat s’ha d’assemblar a una imatge idealitzada. Es com aquella foto de l’executiu amb problemes que posava la Maria Rosa, que no era ni executiu ni res, i el despatx impol·lut com si durant la fallida d’una empresa es pogués estar cridant al decorador.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: