La marca del fotògraf / The tagged photographer

mosaic, mosaico

Estic perdut. Què soc? Fotògraf de natura? D’esports de muntanya? Quina imatge haig de donar? La del fotògraf que soc, que vull ser, que vull vendre, que volen els meus clients?

Recordo a les jornades de la Garriga “Vivir de la fotografía en el siglo XXI” quan Tino Soriano parlava de la marca pròpia, del personatge del fotògraf. O Siqui Sánchez, amb la seva paràbola de l’ós panda i els fotògrafs generalistes o especialistes. Més o menys és el que s’anomena marca personal en desenvolupament personal.  Ja fa temps que hi pensava, tant en l’estil fotogràfic com en els àmbits de treball, però ara em referiré bàsicament als àmbits.

De fet alguns em classifiquen com a fotògraf de natura, però suposo que d’altres com a fotògraf d’esports de muntanya o fins i tot d’aventura. En Jordi Vidal, un amic fotògraf, em qualifica com a fotògraf de natura i aventura. Sona bé, no? De fet a la meva web hi ha més aviat això últim, d’esport i d’aventura, cosa que crec que en aquest bloc, més proper a la realitat i més sincer, s’anirà equilibrant. O no… Ben mirat la realitat és complexa, polièdrica.

La natura em captiva, em fa viure, m’emociona. És on em sento millor i, com a fotògraf, el paisatge natural és el que més m’agrada. El paisatge i la natura són, doncs, les paraules clau. Però de paisatges també hi ha de no naturals, com els urbans, i prou que m’agrada fotografiar-los. Ben diferent de la natura, no?

Bé, el cas és que només amb els paisatges naturals no m’hi guanyo la vida, ni que hi afegís els rurals i urbans. Per això, i ja des dels meus inicis, he treballat fent reportatges de competicions d’esports d’aventura, i per això em paguen, que és prou important. I entre una cosa i l’altra queden els reportatges de turisme i viatges, on el paisatge i les activitats a la natura hi poden tenir un paper important, però també els retrats i els interiors. Ah, i gairebé m’oblidava d’una veritable especialització a cavall de la natura i l’esport: la fotografia sota terra, que em proporciona més plaers que no pas diners.

Plat d'arròs amb patates, verdures i pasta a un menjador del mercat d'Aguascalientes (Machupicchu, Cusco, Perú). Rice, potatoes, vegetables and pasta dish at Aguascalientes market restaurant  (Machupicchu, Cusco, Perú)

Plat d’arròs amb patates, verdures i pasta a un menjador del mercat d’Aguascalientes (Machupicchu, Cusco, Perú). Rice, potatoes, vegetables and pasta dish at Aguascalientes market restaurant (Machupicchu, Cusco, Perú)

Al llarg dels anys m’he anat adonant d’altres cares d’aquest políedre, algunes fins i tot m’arriben a sorprendre i només són conegudes per la gent que m’acompanya amb la càmera. I és que quan viatjo m’agrada molt fotografiar plats. No arribo al nivell de Paco Elvira, qui primer cuina i després fotografia els seus propis plats. A jutjar per les fotografies i les opinions dels comensals han d’estar ben bons. En el meu cas acostumo a fotografiar plats senzill en qualsevol mercat del món i faig servir la tècnica que Paco Elvira anomena fàcil, que consisteix a col·locar el plat a la vora d’una finestra amb llum indirecta, amb la particularitat que m’agrada especialment quan faig la fotografia a contrallum, sovint agafant l’ambient de l’entorn. De vegades aquests plats es cuinen en cases o refugis aïllats a la muntanya i sense llum. En aquest cas opto per il·luminar el plat amb un potent llum de LED, fotografiant també a contrallum. En fi, veient el que m’agrada aquest tipus de fotografia em sembla que inauguraré un nou apartat al meu web titulat “plats del món”.

I és que, al cap i a la fi, soc FOTÒGRAF.

Amanida de ventresca de tonyina amb bouquet i caviar vermell. Restaurante Asador Portuondo, Mundaka, Bizkaia (Euskadi, Espanya). Tuna belly salad with a bouquet and red caviar. Restaurante Asador Portuondo, Mundaka, Bizkaia (Euskadi, Spain).

Amanida de ventresca de tonyina amb bouquet i caviar vermell. Restaurante Asador Portuondo, Mundaka, Bizkaia (Euskadi, Espanya). Tuna belly salad with a bouquet and red caviar. Restaurante Asador Portuondo, Mundaka, Bizkaia (Euskadi, Spain).

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: